ESĽP rozhodol v prospech Tymošenkovej exministra Lucenka

03.07.2012 Celý región

Štrasburg 3. júla (ESĽP) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes rozhodol v prospech väzneného ukrajinského exministra Jurija Lucenka.

Vo svojom verdikte dospel k názoru, že Ukrajina porušila Lucenkove ľudské práva, za čo mu musí zaplatiť odškodné 15.000 eur.

Bývalého ministra vnútra vo vláde ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej zatkli v decembri 2010. Vo vyšetrovacej väzbe ho držali až do februára 2012, keď ho odsúdili na štyri roky väzenia pre obvinenia zo sprenevery a zneužitia právomocí.

Podľa sudcov ESĽP neexistovali dostatočné právne dôvody pre Lucenkovo zatknutie ani dlhodobú väzbu, takže došlo k porušeniu jeho práva na slobodu a bezpečnosť.

Rozhodnutie súdu ešte nie je konečné. Ukrajina ho môže napadnúť na odvolacej veľkej komore štrasburského tribunálu.

Lucenko bol jedným z lídrov prozápadnej Oranžovej revolúcie na Ukrajine z roku 2004. Po nástupe proruského prezidenta Viktora Janukovyča skončila za mrežami aj na sedem rokov odsúdená expremiérka Julia Tymošenková, ako aj ďalší dvaja členovia jej vlády: minister obrany Valerij Ivaščenko a šéf rezortu životného prostredia Georgij Filipčuk. Západ označil rozsudky za politicky motivované.
 

Vyberte región